Harmonik Filtre Reaktörleri Nedir ve Neden Önemlidir?
Harmonik filtre reaktörleri elektrik sistemindeki doğrusal olmayan bozulmaların düzenlenmesi için gerekli elektromanyetik bileşenlerden birisidir.
Harmonik filtre reaktörleri enerji verimliliğinin önüne geçen sorunları engeller ve şebeke verimliliğini arttırır.
Şebeke verimliliğinin arttırılması kaliteli enerji kullanımını sunarken yüksek oranlı verim kazanılmasına da neden olur. Özellikle firmanızın enerji alanında kayıplar yaşamaması için ve verim yükselişi yaşaması için harmonik filtre reaktörlerinden yararlanması gerekebilir.
Harmonik Bozulmalar ve Etkileri
Harmonik bozulmalar olarak bilinen arıza tipi endüstriyel alanda büyük sorunlara neden olabilecek potansiyeldedir. Cihazların aşırı ısınması başta olmak üzere hızlı aşınma ve bozulmalara yol açacak etkilere sahiptir.
Jeneratör ve elektrik motorları başta olmak üzere pek çok temel ekipmanın ömründe azalma gözlemlenir. Bu durumdan farklı olarak düşük enerji kalitesi ile birlikte yüksek enerji maliyetine de neden olur.
Özellikle elektriksel tüketimin yükselmesi ile birlikte artan karbon salınımı sürdürülebilirlik konusunda da sorunlar yaşanmasına neden olur.
Harmoniklerin Enerji Kalitesi Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Harmoniklerin var oluşu enerji sisteminde ısınmalara ve çabuk bozulmalara neden olabilir demiştik. Düşük enerji kalitesi başta olmak üzere pek çok olumsuz etkisi bulunur.
Enerji kalitesinin sadece tüketim alanında değil geri dönüş alanında da düşürülmesine neden olunması bakım zamanında yüksek maliyetlere neden olabilmektedir. Genel olarak olumsuz etkilere bakacak olursak karşımıza çıkacaklar şu şekildedir.
- Aşırı ısınma
- Yüksek enerji kayıpları
- Cihazların hızlı aşınması
- Koruma amaçlı cihazların doğru çalışmaması
- Voltaj değerlerinde dalgalanma
- Rezonans sorunları
Bilinen başlıca sebeplerdir.
Harmonik Filtre Reaktörlerinin Çalışma Prensibi
Harmonik filtreler genel olarak şu şekilde çalışır; doğrusal olması gereken yüklerin doğrusal gelmeyişini tespit eder, söz konusu akımları emer ve nötralize eder. Güç kalitesinin korunmasını sağlar ve etrafa yayılacak olan harmonik bozulma enerjisini hapseder.
Söz konusu koruma yöntemi sonrasında akımın tekrar şebekeye karışmasını engeller ve harmonik dalgaların önüne geçer. Reaktörler rezonans frekanslarını doğrudan hedef alarak bozulmaların önüne geçilmesini de sağlar.
Seri ve Paralel Reaktörler
Reaktörler iki farklı türe göre ayrılabilir söz konusu ayrım reaktör seçimi konusunda doğrudan fikir oluşturmak için gereklidir.
Seri ve paralel olarak ayrılan reaktörlerin kendi içlerinde bazı farkları bulunur bunlar genellikle şu şekildedir;
Seri reaktörler elektrik devresine ardışık şekilde bağlanır. Harmoni frekansını sınırlar ve geçişini sınırlar.
Paralel reaktörler ise sistemlere paralel olarak bağlanır ve harmonik akımları devreden uzaklaştırmaya yarar. Her ne kadar ikisi de aynı amaçla kullanılıyor gibi gözükse de birisi filtreleme yaparken diğeri engeller.
Reaktör Seçim Kriterleri
Harmonik filtreler seçilirken bazı kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Söz konusu reaktör seçiminde dikkat edilmesi gerekenler genellikle şu şekilde karşımıza çıkar;
- Harmonik durumun kontrolü
- Reaktörün kapasite oranı
- Tasarım tipi
Harmonik Filtre Reaktörlerinin Uygulama Alanları
Yüksek güçlü araç kullanımı gerektiren durumlarda harmonik filtreler ile karşılaşmak mümkündür. Endüstriyel alanlar söz konusu reaktörlerin sıkça karşımıza çıktığı bölgelerden birisidir.
Güç kalitesinin arttırılması, normalinden fazla enerji tüketiminin önüne geçilmesi gibi durumlar neredeyse tüm büyük alanlar için gereklidir.
Endüstriyel Tesisler
Yüksek güçlü makinaların bulunduğu fabrikalar sürekli çalışma sergileyerek harmonik bozulmalara neden olabilir. Söz konusu filtreler bu tesislerde kullanılarak ısınma sorunu ile birlikte enerji kaybı sorununun da önüne geçer.
Ticari Binalar ve Diğer Kullanım Alanları
Büyük miktarda enerji kullanımı sağlayan ofis, otel, tatil alanları, ticari yapılar harmonik bozulmalara neden olabilir. Harmonik filtre reaktörü olarak da bilinen cihazlar söz konusu başlıca binalarda enerji kalitesini arttırır. Bununla birlikte düşük güç tüketimi sağlar.
Enerji Verimliliği ve Harmonik Filtre Reaktörleri
Çevresel etkilerin azaltılması ve sürdürülebilirlik için enerji verimliliğinin arttırılması gözlemlenmelidir. Günümüzde maliyet düşürme amacı ve sürdürülebilirlik çözümleri için harmonik filtre kullanımında artış gözlemlenebilir.
Harmonik filtre artışı enerjilerin doğru şekilde ve kayıpsız kullanılması için önemlidir. Bunlardan farklı olarak kullanılan cihazların uzun ömürlü olmasını sağlar, bakım maliyeti ile birlikte malzeme maliyetini de düşürür.
Enerji Tasarrufu ve Sistem Performansı
Harmonik filtreler yüksek oranda enerji tasarrufu sağlar bununla birlikte yüksek oranda da performans gösterilmesine yardımcı olur. Ekipmanların verimli kullanılmasını sağlarken daha hızlı çalışmasını daha az enerji tüketimi ile sağlar.
Bakım ve Güvenlik İpuçları
Reaktörler düzenli bakım gerektiren parçalardır bu nedenle bakım konusundaki masraflara hazırlıklı olmak gerekir. Ancak doğru reaktör seçimi sayesinde bakım masrafları ne kadar yüksek olursa olsun diğer ekipmanların doğru çalışması sayesinde kendini tolere edebiliyor.
Güvenlik standartlarına göre kurulum gerçekleştirilmesi ile birlikte en ufak arıza ve sorunda bakım gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
- Görsel anlamda kontroller
- Isı durumunun kontrol edilmesi
- Elektriksel testlerden geçirilmesi
- Toz ve benzeri dış etkenlerden temizlenmesi
- Harmonik filtre sistemine bağlı olan diğer ekipmanların kontrol edilmesi
Dikkat edilmesi gereken güvenlik önlemleri olarak karşımıza çıkmaktadır.