Üç fazlı sistemlerde galvanik izolasyon gerektiğinde veya gerilim seviyeleri arasında geçiş yapılması gerektiğinde kullanılan transformatörlerdir.
Giriş ve çıkış gerilimleri 5000V’a kadar olup, orta uç ve ekran gibi özel sargılar da sağlanabilir. İstenilmesi durumunda kabin içerisinde de üretilebilir. Transformatörün güç değeri ihtiyaca göre 2000kVA’ya kadar seçilebilir. Transformatörün çıkış uçları isteğe göre klemensli, pabuç çıkışlı veya bara çıkışlıdır. Giriş çıkış vektörel bağlantı grubu talebe göre belirlenir.
Elektra transformatörleri Avrupa standardlarına uygun ve CE işaretlidirler. Ayrıca ISO 9001 kalite yönetim sistemi altında üretilmektedir.
GENEL ÖZELLİKLER
- Yüksek manyetik geçirgenlikli demir nüve
- İsteğe göre bakır veya aluminyum sarım
- Sınıf 1 transformatör
- Yüksek izolasyon seviyesi
- Düşük kayıp, yüksek verim
- Sessiz çalışma ve neme karşı kurma için vakumda vernikleme
- CE işaretli ve EN 61558’in istenilen her türlü alt standardları ile uyumlu
- ISO 9001 kalite yönetim sistemi altında üretim
UYGULAMA ALANLARI
Elektra izolasyon trafoları dünyanın çeşitli ülkelerinde değişik sektörlerde kullanılmaktadır. Kullanım alanlarına göre bu sektörler:
- Aydınlatma
- Elektik Otomasyon
- Demir-Çelik
- Makine
- Robotik
- Gemi İnşaat
- Asansör
- Vinç Sanayi gibi elektrik enerjisinin kullanıldığı bütün sektörler olarak tanımlanabilir.
İzolasyon trafosu nedir?
Primer devresi ve sekonder devresi birbirinden galvanik şekilde ayrılmış transformatörlere izolasyon trafosu denir.
İzolasyon trafosu neden kullanılır?
İzolasyon trafoları, kullanıcıları elektrik çarpmasına karşı korumak için kullanılır. Ayrıca trafonun tur oranı uygun ayarlandığında trafo çıkışındaki gerilim seviyesi istenen değere ayarlanabilir.
İzolasyon trafosu nasıl korur?
Sekonder devresinin kendinden toprağa bağlantısı kalmadığı için sekondere bağlı devrelere dokunan kullanıcılar çarpılma tehlikesi yaşamazlar.
İzolasyon trafosu çalışma mantığı nedir?
İzolasyon trafosunun giriş sargısına uygulanan alternatif gerilim, sargının bağlı olduğu manyetik nüvede biri manyetik akı endükler. Bu manyetik akı sekonder sargısının içinden geçerek bu sargının terminalleri arasında gerilim oluşmasına sebep olur.